Ceaiul, pretext de socializare
Prima zăpadă a sezonului a adus ocazia perfectă de a ne bucura de reluarea adunărilor faţă în faţă, după ce am fost privaţi aproape doi ani, în perioada pandemiei. Așadar, luni, 21 noiembrie 2021, în zi de mare sărbătoare creștină, Vovidenia – Intrarea Maicii Domnului în Biserică, elevii şi cadrele didactice ale Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”, au decis să readucă în actualitate obiceiuri practicate din vremuri străvechi, servirea ceaiului, având ca punct central unul dintre cele mai importante elemente pentru starea de bine a oamenilor: socializarea.
Cu un decor-mărturie a istoriei ce înconjoară liceul, am stabilit ca loc de derulare a activităţii cancelaria veche, spațiu demn de depănat amintiri şi schimbat idei.
Elevilor și cadrelor implicate li s-au oferit recipiente aburinde, umplute cu ceai proaspăt preparat, din amestecuri de plante potrivite de d-na prof. Druțu Adina Cătălina, dar și de către doamnele de la cantina liceului. De asemenea, conform tradiției impuse de poporul britanic, s-au oferit și dulciuri, pentru a intra în atmosfera potrivită unei astfel de întâlniri.
Momentul a debutat cu o scurtă menționare de către d-na prof. Gheorghiu Simona a motivelor care au dus la această adunare. S-a discutat despre proveniența ceaiului, despre traseul său de la locul de origine către țara care l-a transformat într-un adevărat simbol, înconjurându-l de ritualuri complexe și utilizatori specializați, conferindu-i și statut de emblemă a apartenenței sociale.
Pentru a-și motiva precizările, din colecția personală, dar împrumutând și din recuzita cunoscătorilor pasionați, d-na prof. a pus la dispoziția tuturor, pentru a admira și chiar utiliza, mai multe articole: cești, farfurii și ceainice, provenind din epoci și țări diferite, păstrate impecabil de-a lungul perioadelor istorice tumultoase care au trecut peste ele, dovezi clare ale faptului că lucrurile de calitate rezistă cu ușurință testului timpului, transmițând mai multor generații inspirația și măiestria celor care le-au realizat.
Pentru a asimila mai bine informațiile comunicate, participanții au urmărit și un scurt material despre istoria ceaiului.
Activitatea a continuat cu intervenția doamnei prof. Druțu Adina Cătălina, absolventă studii de specialitate în cultura plantelor medicinale, care a prezentat mai multe modalități de a prepara ceaiul: infuzia, decocotul și maceratul.
D-na prof. a insistat, ca indiferent de metoda de preparare, să încercăm să folosim plantele în sine, nu pulberi sau amestecuri. Putem aduna chiar și pe cont propriu nenumărate plante, din locuri potrivite, profitând din plin de ceea ce ne oferă natura ce ne înconjoară.
Micii noastre adunări s-a alăturat și dl. director Viorel Stan, care a ascultat prezentările și a adus completări punctuale, oferind explicații din domeniul său de expertiză, pentru a ajuta la fixarea mai bună a informațiilor generale prezentate de celelalte cadre didactice. La final, dl. director a purtat un dialog cu elevii, exprimându-și din nou deschiderea pentru a susține dezvoltarea școlii și aplecarea către problemele reale cu care aceștia se confruntă în viața școlară.
Sperăm ca această activitate să fie prima dintr-un lung șir de mese rotunde, prilej pentru profesorii unității de învățământ să prezinte informații cât mai interesante, pentru a susține dezvoltarea continuă a celor dornici să evolueze.
Surse de informare: www.vegis.ro, youtube, www.cevabun.ro
GALERIE
Liceul tehnologic "Ion Ionescu de la Brad" este propulsat cu mândrie de WordPress